آیا ظروف پلاستیکی برای نگهداری غذا بی خطر است؟

آیا ظروف پلاستیکی برای نگهداری غذا بی خطر است؟

چه برای حمل و نگهداری مواد غذایی در مواردی خاص چون مسافرت و غیره باشید و چه صرفاً قصد بردن غذا به محل کار خود را دارید، استفاده از ظروف پلاستیکی به عنوان روشی برای نگهداری می تواند وسوسه انگیز باشد. در واقع اکثر مواد غذایی مورد استفاده  بااستفاده از محصولات پلاستیکی تولید می شود، در قالب بسته بندی های پلاستیکی فروخته می شوند و حتی باقیمانده آن ممکن است در یک ظرف پلاستیکی نگهداری شوند، بنابراین نمی توان به طور کامل از استفاده از این ظروف اجتناب کرد.

 با این حال، مشکل اصلی که ممکن است براثر استفاده از پلاستیک برای نگهداری مواد غذایی پیش بیاید، زمانی به وجود می آید که از مواد شیمیایی مضر به عنوان بخشی از مواد یا فرایند ساخت استفاده شود. اگر غذا در معرض این مواد شیمیایی قرار گیرد، ممکن است به هر کسی که غذای آلوده را مصرف می کند، آسیب احتمالی وارد کند.

بیسفنول آ (Bisphenol A) که بانام اختصاری BPA شناخته‌شده است، یک ترکیب آلی است که در محصولات پلاستیکی سخت و سبک‌وزن  پلی کربنات و قوطی‌های مواد غذایی برای سختی بیشتر و جلوگیری از نفوذ باکتری به مواد غذایی و همچنین جلوگیری از زنگ‌زدگی قوطی‌های کنسرو جات استفاده می‌شود. تحقیقات نشان داده است که اثرات BPA موجود در محصولات پلاستیکی براثر گرما به مواد سمی تبدیل می‌شود که برای سلامت انسان بسیار مضر می‌باشد.

طبق گفته مرکز کنترل و پیگیری از بیماری‌ها (CDC)، سم موجود در BPA هنگام گرم شدن و مصرف وارد جریان خون می‌شود و باعث مختل شدن عملکرد هورمون‌ها به‌ویژه استروژن‌ها در بدن می‌شود. همچنین CDC اعلام نموده است که بیش از 90 درصد ما سطوح قابل‌تشخیص بیسفنول آ در بدن داریم. مطالعات نشان داده است که دوره‌ای بالای BPA باعث اختلال بیشتر در رشد و عملکرد تولیدمثل در بدن انسان می‌شود.

پلاستیک‌های حاوی BPA و BPS نگرانی‌های بهداشتی قابل‌توجهی دارند، ازجمله:

  • چاقی
  • آسم
  • بیماری قلبی
  • سرطان پستان
  • دیابت نوع 2
  • اختلالات تولیدمثل
  • بیماری قلب و عروقی
  • توسعه غده پروستات
  • تأثیر بر رشد مغز نوزادان و کودکان
  • مشکلات رفتاری در نوزادان و کودکان

طرز نگهداری ظروف پلاستیکی به چه صورت است؟

گرم کردن غذا در ظروف پلاستیکی

گرم کردن و حرارت دادن پلاستیک در ماکروویو مواد شیمیایی موجود در ظروف پلاستیکی را آزاد می‌کند که باعث می‌شود  این مواد شیمیایی به غذا نفوذ کرده و سلامتی انسان را به خطر بیندازد. زمانی  که پلاستیک در معرض گرما قرار می‌گیرد، ممکن است دوز بالاتری از مواد شیمیایی بالقوه مضر را به‌سادگی به مواد داخل ظروف پلاستیکی انتقال دهد. به‌طورقطع، حرارت و تشعشع ظرف پلاستیکی را نرم می‌کند و باعث می‌شود مواد و افزودنی‌ها راحت‌تر به داخل غذا نفوذ و غذا را آلوده کنند.

ورود مواد شیمیایی به غذای شما می‌تواند باعث بیماری‌های تولیدمثل، سرطان و سایر مشکلات سلامتی شود. میزان نفوذ مواد شیمیایی بستگی به زمان گرم شدن، دما و تعداد دفعات استفاده از ظروف پلاستیکی دارد. کارشناسان بهداشت توصیه می‌کنند که از گرم کردن مواد غذایی در ظروف پلاستیکی در ماکروویو خودداری کنید. اگرچه بسیاری از تولیدکنندگان ادعا می‌کنند محصولات آن‌ها برای استفاده در فر و ماکروویو ایمن هستند، اما حرارت دادن بیش‌ازحد ظروف می‌تواند منجر به ذوب شدن پلاستیک و انتشار مواد شیمیایی مضر در غذا شود.

همچنین این موضوع را می‌توان در مورداستفاده از ظروف پلاستیکی جهت نگهداری مواد غذایی  بلافاصله پس از شستن با آب داغ بیان کرد. انجام این کار نیز واکنش مشابهی را ایجاد می‌کند. پس پیشنهاد می‌شود ظروف پلاستیکی را با دست و آب سرد بشویید. همچنین کارشناسان توصیه می‌کنند که بهتر است غذای داغ را تا زمان سرد شدن کامل به ظروف پلاستیکی منتقل نکنید.

منجمد کردن غذا در ظروف پلاستیکی

اکثر افراد با توجه به اینکه شاغل هستند و مشغله زیادی که دارند ناگزیرند تا مواد غذایی را در یخچال ذخیره نگه‌دارند و بهترین وسیله برای بسته‌بندی کردن استفاده از ظروف پلاستیکی درب دار است.  با توجه به این‌که فریز کردن مواد غذایی در یخچال باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود، اما باید بدانیم که آیا منجمد کردن مواد غذایی در ظروف پلاستیکی بی‌خطر است؟

معمولاً بهترین ظروف پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی منجمد یک ظرف پلاستیکی درب دار مقاوم در برابر بخار است. ظروفی که برای این منظور استفاده می‌شوند باید کاملاً ایمن باشند. از سوی دیگر، می‌توانید از ظروف شیشه‌ای پیرکس درب دار برای انجماد، مایکروویو و نگهداری مواد غذایی استفاده کنید. بر خلاف مواد شیمیایی سمی و سرطان زا که برای ساخت پلاستیک استفاده می شود، اینها به راحتی در دسترس هستند و هیچ تهدیدی ندارند.

ظروف پلاستیکی بسته­‌بندی داخل یخچال فریزر

نحوه تشخیص ظروف پلاستیکی مناسب

همان‌طور که می‌دانید همه ظروف پلاستیکی مواد شیمیایی مضر آزاد نمی‌کنند، پس استفاده از ظروف پلاستیکی جای وحشت ندارد، اما این‌یک واقعیت است که همه پلاستیک‌ها حاوی مواد شیمیایی مضر احتمالی هستند و وقتی گرم می‌شوند، مواد شیمیایی می‌توانند وارد غذا شده و آن را سمی کنند.

شرکت‌های تولیدکننده محصولات پلاستیکی اغلب از علائم و شماره‌های 1 تا 7 بر روی ظروف پلاستیکی استفاده می‌کنند که نشان‌دهنده مناسب و یا نامناسب بودن ظروف برای مواد غذایی می‌باشند و می‌تواند در انتخاب هوشمندانه  و مناسب به مصرف‌کنندگان کمک نماید. برای تشخیص ظروف مناسب کافی است  ظروف پلاستیکی نگهداری مواد غذایی، فنجان‌های نوشیدنی و بطری‌های خود را بچرخانید تا عدد درج‌شده در پایین ظرف را به بنید.

  • اگر عدد درج‌شده 2، 4 و یا 5 باشد به این معنی است که ظروف پلاستیکی موردنظر برای نگهداری مواد غذایی ایمن هست.
  • اگر عدد درج‌شده، 1 باشد، به معنای یک‌بارمصرف بودن ظرف است که در این صورت باید پس از یک‌بارمصرف این ظروف، آن‌ها دیگر قابل‌استفاده نیستند و باید بازیافت شوند و یا از بین بروند.
  • اگر عدد درج‌شده، 3، 6 و یا 7 باشد، به این معناست که از گروه ظروف پلاستیکی پرخطر محسوب می‌شوند و نباید برای موارد مصرفی استفاده شوند و خطرناک‌ترین آن‌ها ظروف با شماره 7 است که حاوی مقدار زیاد BPA است و باید از چنین ظروفی برای نگهداری مواد غذایی خودداری کرد.

جمع‌بندی

یک از پرکاربردترین ظروف در هر خانه برای نگهداری مواد غذایی خام و پخته‌شده ظروف پلاستیکی می‌باشند. اما از ظروف پلاستیکی  حتی ظروف پلاستیکی بی‌خطر برای مواد غذایی باید بااحتیاط استفاده شود تا شما و خانواده‌تان در معرض مواد شیمیایی سمی قرار نگیرید. از نگهداری مواد غذایی چرب و اسیدی در پلاستیک خودداری کنید. این مواد ممکن است پلاستیک را تخریب کنند و باعث شوند ظروف ایمن به‌مرورزمان کمتر ایمن شوند.

هنگام شستشو، حتماً ظروف پلاستیکی مواد غذایی را در قفسه بالایی ماشین ظرف‌شویی قرار دهید، جایی که در معرض حرارت کمتری نسبت به تاب برداشتن و شکستن پلاستیک قرار می‌گیرند.  هرگز غذا یا نوشیدنی را در ظرف پلاستیکی گرم نکنید، مهم نیست که چقدر ایمن است. قبل از استفاده از ظرف پلاستیکی ایمن غذا یا بطری پلاستیکی کودک برای تغذیه کودکتان، ظرف را به‌سرعت بررسی کنید، زیرا شرایط، با هر بار شستشو تغییر می‌کند. هر ظرفی که تاب‌خورده، ترک‌خورده، خراشیده یا کدر به نظر می‌رسد باید فوراً بازیافت شود. شما باید به درپوش‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشید، زیرا ممکن است سریع‌تر از ظرف خود تخریب شوند.

در صورت شک، همیشه می‌توانید قبل از گرم کردن، غذا یا نوشیدنی ذخیره‌شده خود را به یک بشقاب، کاسه یا فنجان ایمن منتقل کنید تا از قرار گرفتن در معرض BPA یا BPS بالقوه جلوگیری کنید. ما می‌دانیم که خلاص شدن از شر چیزهایی که هنوز ازنظر فنی قابل‌استفاده هستند، چالش‌برانگیز است اما، ازآنجایی‌که احتمال آسیب رساندن به‌سلامت خانواده وجود دارد، بهتر است تغییر را انجام دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به چت
1
چطور میتوانم کمکتان کنم؟
پشتیبانی پلاستکو
سلام
به فروشگاه پلاستکو خوش آمدید.
چطور میتوانم کمک کنم؟