
شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر
از آنجاییکه پلاستیکها در زندگی ما نقش مهمی دارند، شاید برای شما جالب باشد که مطلبی درباره شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر بخوانید. امروزه پلاستیکها در همه جای زندگی ما هستند. از محل کار و خیابان گرفته تا خانه و آشپزخانه، پلاستیکها جای خود را باز کرده و نیاز ما به مواد دیگر مانند فلز، چوب، شیشه، سرامیک و غیره را کم کردهاند. برای تهیه پلاستیک با کیفیت بهتر است به بهترین فروشگاه صالح آباد سری بزنید.
پلاستیک چیست؟
پلاستیکها مواد شیمیایی هستند که از به هم پیوستن تعداد زیادی مونومر تشکیل شدهاند. اصطلاحاً به چنین موادی پلیمر (بسپار) میگویند. برای همین است که در اسم انواع پلاستیکها کلمه پلی را میبینیم. پلاستیکها از موادی چون نفت و گاز طبیعی و مواد دیگر طبیعی تولید میشوند. برای شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر با ما همراه باشید.
پلیمریزاسیون (بسپارش)
برای شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر باید کمی درباره ساختار آنها بدانیم. بسپارش یا پلیمریزاسیون، فرآیندی است که در آن مونومرها برای مثال اتیلن و پروپیلن به هم متصل شده و یک زنجیره بلند که همان پلیمر است میسازند. برای ساخت پلاستیکها نیز از این فرآیند استفاده میشود. با توجه به اینکه از مونومرهای متنوعی استفاده میشود، پلیمرهای گوناگون با خواص و ویژگیهای مختلفی داریم. پلیمرها لزوماً پلاستیک نیستند. اما پلاستیکها معمولاً پلیمرهای سبک و مقاومی هستند.
کاربرد پلاستیکها
به خاطر خواصی که درباره پلاستیکها گفتیم، میتوان برای طیف وسیعی از کارها مورد استفاده قرار گیرند. زیرا میتوان آنها را به روشهای مختلف، به شکلها و با کیفیتهای گوناگونی تولید و استفاده کرد. خیلی از افراد برای مصارف خود دنبال فروشگاهی با پخش عمده پلاستیک هستند. اگر به دنبال یک پلاستیک فروشی ارزان میگردید، بهترین فروشگاه صالح آباد را در نظر بگیرید. در ادامه برای شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر درباره انواع پلیمرها و پلاستیک بیشتر خواهیم گفت.
تقسیم بندی پلاستیکها
معمولاً پلاستیکها را به دو دسته کلی پلاستیکهای گرمانرم (ترموپلاستیک) و پلاستیکهای گرما سخت (ترموست) تقسیم میکنند. از پلاستیکهای گرمانرم میتوان به پلی اتیلن، پلی وینیل کلراید، پلی استایرن، نایلون، استات سلولز، استال، پلی کربنات، پلی متیل متا کریلات و پلی پروپیلن اشاره کرد. از مواد گرما سخت میتوان به فنل فرم آلدیید، اپوکسیها و برخی از پلی استرها اشاره کرد.کاربرد پلاستیکهای گرما سخت در روشهای ساخت کامپوزیتها و انواع کامپوزیتهاست. علاوه بر آن، در تولید تجهیزات نظامی، ساختمانی وغیره، به عنوان ماتریس با الیاف مختلف مثل الیاف شیشه، الیاف کربن و غیره استفاده میشوند.
مزایا و معایب استفاده از ظروف پلاستیکی
پلاستیکهای گرمانرم
برای شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر، ابتدا درباره پلاستیکهای گرمانرم و ویژگیهایش صحبت میکنیم. مواد گرمانرم به شکل پودر یا گرانول داخل ماشین تزریقی ریخته میشوند و سپس حرارت میبینند. این حرارت باعث ضعیف شدن نیروی ضعیف واندروالسی بین مولکولها شده و موجب نرم شدن ماده و انعطاف پذیریش میشود. سپس به داخل قالب تزریق و دوباره سخت میشود. پلاستیک به این روش بارها میتواند گرم شود.
این پلاستیکها در لوازم منزل، سطل، لیوان، کاسه و غیره و در لوازم صنعتی مثل لوله، پروفیل، کف پوش و غیره کاربرد دارند. چنین پلاستیکهایی در برابر گرما مقاوماند اما اگر کیفت خوبی نداشته باشتد ذوب میشوند، استحکام بالایی داند، خم میشوند، سبک و قابل بازیافت هستند، فشار زیاد را تحمل نمیکنند.
خانوادههای گرمانرم
در این قسمت از شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر به بیان 10 خانواده ترموپلاستها میپردازیم. ترموپلاستها (گرمانرم) یک مجموعه 10 خانوادهای دارد. هریک از خانوادهها، اعضایی دارند که شرح مختصری از بعضی از مهمترینهای آنها میدهیم.
- خانواده پلی الفین: پلی اتیلن (PE)؛ حتماً نام این پلاستیکها برایتان آشناست. این پلاستیکها ارزان و سبک هستند و مصارف بسیار زیادی دارند. معمولاً در بستهبندیها، لوازم خانه و آزمایشگاه، اسباب بازیها و پزشکی کاربرد دارد. پلی پروپیلن (PP)؛ این پلاستیک سبکترین پلاسیتک تولید شده است.
- خانواده پلیمرهای وینیلی: پلی ونیل کلراید (V.C)؛ که دو نوع عمده نرم و غیر نرم دارد. نوع نرم آن ارتجاعی است و در تولید پرده حمام، شلنگ، بارانی و غیره کاربرد دارد. نوع غیر نرم آن سخت و شکننده بوده و در انواع لولهها، اتصلات ساختمان و غیره استفاده میشود. پلی ونیل استات (P.V.A)؛ در واقع چسبی است که در ساخت لوازم خانگی استفاده میشود. پلی وینیل بوتیرال (P.V.B)؛ چسب چسباندن شیشههای ایمنی خودروهاست.
- خانواده پلیمرهای فلئوردار: پلی وینیل فلوراید (V.F)؛ این پلاستیکها دارای مقاومت کششی بالا و مقاومت در برابر دما و سایش هستند. پلی تترا فلورواتیلن (P.T.F.E)؛ در ظروف نچسب تفلون کاربرد دارد. حرارت بالا را خوب تحمل میکند، در برابر مواد شیمیایی خورنده مقوم است و ضریب اصطکاک بسیار پایین دارد.
- خانواده پلی استایرن: از جمله پلاستیکهای سخت و شکننده است. از استایروفوم یا اسفنج تولید میکنند که بخاطر وزن حجمی کمش، عایقی مناسب است. همچنین ضریب هدایت پایینی داشته و در صنایع برودتی کاربرد دارد.
- خانواده نایلون (پلی آمید): در پلیمرهای این خانواده نیتروژن وجود دارد. استحکام بالایی دارند، در برابر سایش مقاوماند و ضریب اصطکاک پایینی دارند. در تولید الیاف مصنوعی، قطعات ماشین مانند دندهها و غیره کاربرد دارند.
- خانواده پلاستیکهای آکریلیکی: پلاستیکهای شفافی هستند که نور را بهتر از شیشه عبور میدهند. در برابر اشعه ماور بنفش خورشید مقاومت خوبی دارد اما در برابر سایش و خراش آسیبپذیر است. در سخت تابلوهای علامت دهنده و چراغ عقب اتومبیل استفاده میشود.
- خانواده پلی سولفان: این پلاستیکها از جمله پلاستیکهای سخت هستند. سختی و چقری دارند. در برابر حرارت مقاوماند و ضد شعله هستند. ویژگی اخیر آنها به قدری قوی است که خود شعله را نیز به خوبی خاموش میکنند.
- خانواده رزینهای فرمالدئیدی: از پلاستیکهای بسیار سخت و شکنندهاند. فنل فرمالدئید (F)؛ از رزینهای اولیه و ارزان است. در تولید قطعات برقی مانند کلید، پریز ، پایه لامپ و لنت ترمز، چسب تخته چند لایه و غیره کاربرد دارد. ملامین فرمالدئید (M.F)؛ در تهیه ظروف غذاخوری کاربرد دارد.
- خانواده پلی استر: از واکنش الکل و اسید تولید میشوند. الیاف پلی استرها در صنایع نساجی کاربرد دارند. همچنین در فایبرگلاس که قطعات تقویت شده با پشم شیشه هستند، مورد استفاده قرار میگیرند. فایبرگلاسها کاربردهای گستردهای دارند.
- خانواده اپوکسی: این خانواده، دارای چسبندگی خوب هستند و برای استفاده در بیشتر سطوح قابل استفادهاند. همچنین در برابر خوردگی مقاوماند. این ویژگی آنها را برای محافظت از قطعات و عایقهای الکتریکی در صنعت برق مناسب میکند.
تا اینجا کمی به شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر پرداختیم. برای استفاده از کاربردهای گوناگون آن تولیدکنندگان مختلف به پلاستیک فروشی ارزان که پخش عمده پلاستیک داشته باشد، حتیاج پیدا خواهند کرد. خوب است که سری به بهترین فروشگاه صالحآباد بزنند.
پلاستیکهای گرما سخت
دسته دیگر از پلاستیکها که در شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر قصد برسی آنها را داریم، پلاستیکهای گرما سخت هستند. این پلاستیکها، در دو مرحله ساخته میشوند. مرحله اول شبیه تولید پلاستیکهای گرمانرم است. اما در زمان قالبگیری بر اثر اعمال حرارت و فشار، اتصال عرضی بین زنجیرهای مولکولی شکل میگیرد. این عملیات باعث متراکم شدن شبکه مولکولی میشود. در این روش برخلاف روش قبلی ماده نمیتواند دوباره در اثر حرارت نرم شود. از گرماسختها در ظروف و لوازم منزل، کلید، پریز، دو شاخه و غیره استفاده میشود.
چرا از پلاستیکها استفاده کنیم؟
تا اینجا برای شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر، پلیمرها و پلاستیکهای مختلفی را معرفی کردیم. حالا میخواهیم بدانیم پرا از پلاستیکها استفاده کنیم؟ پلاستیکها ارزان و سبکاند، عایقهای حرارتی و الکتریکی خوبی هستند، گاهاً شفافاند. شکل پذیر هستند و دارای کاربردهای فروانی هستند که قبلاً تعدادی از آنها ذکر شد.
جمع بندی
در این مقاله به شناسایی انواع پلاستیک و پلیمر پرداختیم و دیدیم پلاستیکها پلیمر هستند. با انواع مختلفی از پلاستیکها و کاربردهایشان نیز آشنا شدیم. این مواد تقریباً تمام محیط زندگی ما را در بر گرفتهاند، هرچند که خودشان باعث آلودگی محیط زیست ما میشوند. امیدوارم از مقاله لذت برده باشید.